Hvad er en ordstyrer – og hvorfor er han vigtig?

En ordstyrer er en ”person der leder en forhandling eller en diskussion ved at sørge for at dagsordenen følges, og at regler for debatindlæg og afstemning overholdes” (Kilde – sproget.dk). I praksis betyder det, at en ordstyrer er den person, som sørger for, at der under foredrag og debatter holdes en sober tone, men også at de rette personer kommer i tale, får lov til at give svar og gensvar under diskussioner samt at man i løbet af debatterne forholder sig til det tema, som er i fokus – og altså ikke kommer af sporet.

En moderne ordstyrer ses ofte i forbindelse med konferencer og temadage, hvor virksomheder eller privatpersoner har stablet et arrangement på benene og et specifikt område er i fokus, f.eks. folkesundhedens muligheder med ny robotteknologi, doping i cykelsporten eller grønne diskurser i klimadebatten. Vigtigst er, at der er tale om et afgrænset område, så man kan komme i dybden med de vigtige temaer, som optager det fremmødte publikum. Her er det vigtigt, at den pågældende ordstyrer f.eks. er i stand til at holde fokus på robotteknologiens rolle i forhold til lige netop folkesundheden – og altså ikke set i forhold til produktionsrammer i erhvervslivet eller andet. Her er ordstyreren instrumental, hvis folk skal blive på sporet og bevæge sig i de mange vigtige diskussionslag inden for et afgrænset emne. Alternativt ville man få løse diskussioner med meninger i øst og vest – og ringe muligheder for at komme i dybden.

Hvem skal være ordstyrer?

Der er intet facit for, hvem der er en god ordstyrer. Ofte vælger mange dog at gøre brug af en person, som er anerkendt inden for det område, der skal debatteres. Det at være en autoritet på området gør det lettere at sætte sig igennem, når diskussionerne når deres klimaks, ligesom en person med stor indsigt vil have lettere ved at spore debatten ind på de rette områder.

Nogle vælger at bruge kendisser som trækplaster til deres arrangementer, og det kan fungere godt – hvis personen er respekteret og har en vis autoritet. Der skal naturligvis helst være et match imellem ordstyrer og tema, så det ikke udelukkende er for ’navnets’ skyld, at personen er tildelt den vigtige rolle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*