Sådan bruger du dit frikort

Skattesystemet her i landet er delt op, så man enten bruger et frikort eller et hoved- og et bikort. Frikortet er den bedste måde at bruge sit personfradrag, hvis man er ung og tjener under sit personfradrag, fordi man ikke skal betale skat af de første 46.000 kr. man tjener på frikortet. Det gør det til et oplagt valg for unge, fordi vi ofte har småjobs og også har skole, som vi skal passe. Man skal dog sikre sig, at man ikke tjener mere end de 46.000 kr. fordi man ellers skal betale fuld skat af alt det man tjener efterfølgende.

Giv din arbejdsgiver besked

Det er essentielt, at du giver din arbejdsgiver besked om, hvilket skattekort, som din løn skal køre over. Det er det, fordi du ellers kan komme til at få mindre udbetalt end hvis du har gjort det klart og tydeligt. Hvis du ikke har, kan du ske at få din løn til at køre over et skattekort, hvor du skal betale skat af det, selvom du faktisk tjener under dit personfradrag på 46.000 kr. om året. Hvis det kommer til at køre over hovedkortet, vil der trækkes skat efter en bestemt grænse, fordi dit personfradrag er fordelt over de 12 måneder på året og på bikortet vil der trækkes fuld skat af det hele, så det ikke bruger af dit frikort.

Sådan gør du

Hvis du er over 15 år gammel, burde SKAT ganske automatisk oprette et frikort til dig, men hvis du er under 15 år, skal du selv ind og oprette det på SKAT’s hjemmeside. Du skal dog altid sikre dig, at kortet rent faktisk er blevet oprettet, hvilket du også gør på SKAT’s selvbetjening. Det kan være en god idé at få hjælp af en voksen den første gang, fordi de helt sikkert har prøvet det før og kan hjælpe dig med både frikortet og dit hoved- og bikort.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*